Учениците од СОУ ,,Ѓорче Петров” се вратија од Португалија


Осумнаесет ученици од профилите: фризери и козметички техничари од СОУ ,,Ѓорче Петров“ Прилеп, водени од три професорки, успешно ја завршија првата мобилност од проектот Professional VET cooperation development project, финансиран и поддржан од Програмата Еразмус+ на Европската комисија и Националната агенција за Европски образовни програми и мобилност.

Во рамките на предвидените проектни активности во Португалија, нашите ученици имаа можност практично да ги усовршат своите вештини со работа во современо опремени салони во градот Барселос. Искуствата што ги стекнаа, советите од креативните мајстори – ментори, новите сознанија што ги добија, пријателствата и контактите, ќе им бидат корисни ним, за успешно дооформување на образованието и во градењето на професионална кариера, но и на соучениците на кои ќе им ги пренесат.

Нашите “уметници” за разубавување, дома ја донесоа топлината на португалското гостопримство, убавините од местата што ги видоа. Тоа, заедно со надоградувањето на способностите, се предностите кои што произлегуваат од ваквите проекти. Затоа во СОУ ,,ЃорчеПетров” се организирале , а и во иднина ќе се организираат проекти во интерес на поквалитетно стручно образование и оспособување на учениците и заради раширување на нивните интеркултурни и животни видици.

15137637_1166264583456236_4639497082003136321_o   15025242_1166057296810298_8798032923899872981_o 14993324_1161890467226981_3816966679855884381_n

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.