Monthly archives: December 2023


,,Со нив или без нив”

На 25.12.2023г.(понеделник), во НТ,,Војдан Чернодрински”, пред преполна сала беше изведена драмата ,,Со нив или без нив”, по текст и режија на Филип Стојаноски и менторство на проф. Билјана Тинтоска. Членовите на секцијата успешно, пожртвувано и со многу љубов претставија емотивна социјална драма со трагични и реални случки од нашето секојдневие. На сцената гледавме паралелни слики […]


You(th) are All Right!

На 12.12.2023 учениците од СОУ „Ѓорче Петров„ извршија еколошка акција за отстранување на отпадниот материјал распространет околу прилепското езеро и паркот на Могилата на непобедените. Во акцијата учествуваја ученици од четврта година физиотерапевтски техничар.Оваа акција беше во склоп на Проектот You(th) are All Right! е поддржан од Механизмот за граѓанска отпорност на ЕУ (МГО), програма […]


Доделени сертификати за успешно завршена Еразмус+ мoбилност

Во просториите на СОУ,, Ѓорче Петров” Прилеп се одржа дисеминација на проект на Еразмус+ програмата: Акредитиран проект 2022-1-MK01-KA121-VET-000062595. Дисеминацијата на стекнатите вештини и знаења ја вршеа учесниците во проектот под водство на проект координаторот – професорката Неда Ченто. Акредитираниот проект вклучува мобилност на 9 ученици и 2 придружни професори Ангела Кочоска и Благица Тренчевска кои […]


Јавен повик за финансиска поддршка од МОН

Врз основа на Законот  за финансиска поддршка на социјално ранливи категории на граѓани (“Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.269/23), министерот за образование и наука распишува ЈАВЕН ПОВИК За финансиска поддршка за учениците од основните и средните училишта чии семејства имаат вкупни месечни приходи од нето плата до 50.000 денари  Се повикуваат сите ученици во […]


Практична обука на ученици во Турција

На 04.12.2023 успешно заврши практичната обука во Истанбул, Турција за девет ученици кои беа придружувани од двајца професори од СОУ„Ѓорче Петров“ – Прилеп од здравствената струка профил медицинска сестра. Во рамките на Еразмус+ акредитиран проект 2022-1-MK01-KA121-VET-000062595 учениците имаа можност да се стекнат со практични искуства и реални ситуации во врвната мултиспецијалистичка болница BHT Clinic Istanbul […]


Обука на професори во Турција

Во рамки на Еразмус проектот Акредитиран проект 2022-1-MK01-KA121-VET-000062595 директорката на СОУ „Ѓорче Петров“ – Прилеп Жанета Видевска, координаторот на проектот Неда Ченто и професорите Татјана Шабаноска, Митко Талески и Костадин Стојаноски учествуваа на мобилност во периодот од 20 до 26.11.2023 во Истанбул, Турција. Целта на овој проект е поддршка на професионалниот развој на професорите во […]