Драмската секција „Слободно театарче“ на МТФ „Војдан Чернодрински“

Четворица членови на Драмската секција, координаторот и менторот беа дел од долгорочната едукативна програма одобрена од МОН и БРО за Работилници по театарска уметност, под покровителство на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ Прилеп и Здружението за театарска едукација и продукција „Театар за сите“ Скопје. Во Работилниците освен нас учествуваа и тимови од: СОУ Гимназија „Мирче […]


Моден настан „Креативен ден 2023“ во Битола

Ученичка Фатима Алиоска од текстилно – кожарска струка/ техничар за изработка на облека под менторство на проф. Јулијана Поповска и модната креаторка Мирјана Ванчева дизајнираа и изработија модна креација за познатат дама Андријана Дукоска, со која беа дел од модниот настан „Креативен ден 2023“ кој се одржа во Офицерскиот дом во Битола. „Креативен ден 2023“ […]


Cultural animation as a key against elderly social isolation

4.6.2023 година  Тимот кој го претставуваше СОУ,,Ѓорче Петров” тргна од Прилеп во 9:05 часот.  Во Славонски Брод  стигнавме во  17:00 часот и се сместивме во апартмани. 5.6.2023 година  Проектните активности во  средното стручно  училиште  ,,Матија Антун Рељковиќ”  од Славонски Брод почнаа  во 9:00 часот.  Беа присутни домаќините од Хрватска, двајца претставници од  Англија, тројца претставници […]


Hard skills, soft skills

Во периодот од 8-12.05.2023 г. нашето училиште СОУ,,Ѓорче Петров” беше домаќин на партнерските училишта од Белгија и Италија. Наставниците и учениците низ работилници, дискусии, посети на  културно-историски објекти во Прилеп и Охрид реализираа активности од еразмус проектот “Hard skills make you qualified for a job. Soft skills help you write a resume and to interview to […]


Државно првенство во атлетика

На ден 15.6.2023 г. во Куманово на атлетскиот полигон „Соколана“ се одржа ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО ВО АТЛЕТИКА ЗА СРЕДНИТЕ УЧИЛИШТА од Република Македонија во машка и женска конкуренција, првенството беше одржано во соработка со ФУСМ и АСМ. Претставници од нашето училиште беа Јована Димитриоска од I-8 клас, во фрлање ѓуле освојуваќи ЧЕТВРТО МЕСТО во силна конкуренција. […]


Здравствена струка

По повод неделата на сестринството и 12 Мај Светскиот ден на медицинските сестри учениците од СОУ „Ѓорче Петров“ Прилеп нашите идни медицински сестри со сестринската заклетва, со песна, со рецитација и со многу емоции и благодарност им го честитаа празникот на вработените во Општа болница со проширена дејност ЈЗУ „Борка Талески“ Прилеп.ДА СПАСИШ ЕДЕН ЖИВОТ […]


КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ПРВЕНЕЦ НА ГЕНЕРАЦИЈА

Според Законот за средно образование („Сл. весник на Р. Македонија“ бр.33/2010 33/2010, 116/2010, 156/2010, 18/2011, 42/2011, 51/2011, 6/2012, 100/2012, 24/2013, 41/2014, 116/2014, 135/2014, 10/2015, 98/2015, 145/2015 член 56 ) и член 44 од Статутот на средното општинско училиште „Ѓорче Петров“ –Прилеп,  (дел. бр.  01-206/1   од 10.08.2020 г.) се распишува Конкурс за избор на првенец на […]


Најдобар бенд

На натпреварот одржан во прилепската гимназија на 12.04.2023, на кој учествуваа бендови од целиот прилепски регион, бендот на нашето училиште – „The Doctors“ освои 91 поен и со тоа се здоби со прва награда.Им честитаме на учениците.


Посета на ЈЗУ

Учениците од здравствена струка медицинска сестра и гинеколошко акушерска сестра под менторство на стручните наставници по практична настава на ден 27/04/2023 и 28/04/2023 ги реализираат следните активности Eдукативна посета на ЈЗУ Психијатриска болница -Демир Хисар  Eдукативна посета на одделот за микробиологија во ЈЗУ Центар за јавно здравје Прилеп  Учество на првиот симпозиум за медицински сестри […]


Конкурс за упис 2023/2024

МОН го објави конкурсот за запишување ученици во СОУ Ѓорче Петров – Прилеп за учебната 2023/2024 година Наставата во СОУ Ѓорче Петров се изведува на македонски јазик и кирилско писмо. Во прва година ќе се запишат 322 ученици во 10 паралелки со настава на македонски јазик според наставни планови и програми за: Здравствена струка – […]