Теодор Димоски


Реализирана првата размена во Прилеп од проектот RYCO Superschools

Во период од  21 – 27.03.2022. во Прилеп се реализираше првата размена од проектот „Sustainability as a determination and a road to the futurе“ RYCO Superschools. Во проектот учествуваа партнер училиштата СОУ „Ѓорче Петров“, Прилеп и „Стручно хемиско и текстилно училиште“, Шабац со по дванаесет ученици од текстилна струка од втора и трета година и по двајца професори. Во рамките на проектот учесниците имаа […]


UNIFICATION DIVERSITY

,,Unification in diversity “ е проект од програмата Еразмус+ кој има за цел развивање на вештините за комуникација, соработка, креативност, критичко размислување преку размена на добри практики и размислување за проблемите низ различни перспективи, вредности, верувања и ставови. Покрај наведените вештини низ неколкуте мобилности ќе се развиваат културните компетенции и чувството за сознавање на различните […]


ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ПО ПОВОД ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК НА СОУ: “Ѓорче Петров” Прилеп

Почитувани ученици, Чест ни е да ве поканиме на Литературниот конкурс, распишан од Тимот на Ученик – правобранител при нашето училиште, по повод 2 Април – Денот на раѓањето на големиот македонски револуционер Ѓорче Петров и нашиот Патрон празник. Право на учество имаат сите средношколци од градот Прилеп, кои покажуваат интерес во творење поезија. Темата […]


Повик за учество на ученици во проект

СОУ „Ѓорче Петров“  објавува Повик За учество на ученици во проектот:„ ОДРЖЛИВОСТА КАКО ОПРЕДЕЛБА И ПАТ КОН ИДНИНАТА„ (SUSTAINABILITY AS A DETERMINATION AND A ROAD TO THE FUTURE) Проектот е одобрен за финансирање од програмата RYCO Superschools.  Програмата е дел од мултидонаторскиот проект “Western Balkans School Exchange Scheme” кофинансиран од Европската Унија и германското Сојузно Министерство за економска соработка и развој […]


Проект „SUSTAINABILITY AS A DETERMINATION AND A ROAD TO THE FUTURE“ RYCO SUPERSCHOOLS

На 4 февруари 2022 година на локалниот промотивен онлајн настан „Meet the Superschools of North Macedonia”, СОУ „Ѓорче Петров“ го претстави проектот ОДРЖЛИВОСТА КАКО ОПРЕДЕЛБА И ПАТ КОН ИДНИНАТА (SUSTAINABILITY AS A DETERMINATION AND A ROAD TO THE FUTURE). Проектот е одобрен за финансирање од програмата RYCO Superschools. Superschools е програма на RYCO за училишна размена во Западен Балкан со цел […]


Ликовна изложба на творби од креативниот конкурс “Јелена Крстиќ”

Ликовната изложба на творби од креативниот конкурс „Јелена Крстиќ” на тема „Геометрија во мода“ се одржа во просториите на училиштето на која беа доделени награди за наградените учесници. Гран При наградата Антонио Ѓурчиноски – доделена од семејството Крстиќ. Сара Спасеска Симона Стомнароска Анѓела Крајческа Дополнителни награди Фиона Зајкоска Николина Џобеска Азбије Мамудоска Голема благодарност до […]


Mеѓународен ден на сеќавање на Холокаустот

27.01- меѓународен ден на сеќавање на Холокаустот Моделот на Ученик-правобранител при СОУ„Ѓорче Петров“ го одбележува овој ден со симболично видео, каде се запознаваме со вистински приказни од Холокаустот. „За историјата никогаш да не се повтори“ е нашето мото, со кое повикуваме на разумност и меѓусебна толеранција.


Заеднички активности на Училишниот парламент и тимовите на Ученик – правобранител

На 10.12.2021г. во просториите на нашето училиште, беа одржани едукативни работилници по повод Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените.  Работилниците ги реализираа членовите на  Училишниот парламент и тимовите на Ученикот – правобранител при СОУ „Ѓорче Петров“ Прилеп, а во нив учествуваа ученици од неколку класови. 


Претпразнично дружење со ,,Ѕуница”

По повод Светскиот ден на лицата со попреченост, членовите на Младинската организација – Ученичкиот парламент на СОУ „Ѓорче Петров“ – Прилеп, денес го посетија Дневниот центар за деца со посебни потреби „Ѕуница“. За време на нивната посета учествуваа во дел од нивните секојдневни активности.  Нашите ученици ги даруваа со новогодишни пакетчиња, а за возврат добија […]


Резултати од изборот на апликанти за Проектот Upgrading Professional Skills

Во согласност со предвидените активности во склоп на проектот Upgrading Professional Skills, финансиран од страна на Програмата Еразмус+ на Европската Унија, комисијата составена од претставници на СОУ Ѓорче Петров – Прилеп направи квалитативно оценување на пристигнатите апликации и интервјуата на учениците. Следниве ученици се избрани да бидат учесници во мобилноста во Сицилија:   Име Презиме […]