Сара Павлоска


ИЗБРАН УЧЕНИЧКИОТ ПАРЛАМЕНТ НА СОУ „ ЃОРЧЕ ПЕТРОВ“ ПРИЛЕП

На ден 28.9.2023г. во просториите на училишната библиотека беше одржано редовно годишно собрание за избор на претставници на годините кои воедно се и членови на Ученичкиот парламент за учебната 2023/24г., во состав:Прва година:претседател: Марија Јовеска од 1-2кл.заменик: Барбара Велкоска од 1-1кл. Втора година:претседател: Исидора Николоска од 2-1кл .заменик: Андреј Јосифоски од 2-7кл. Трета година:претседател: Михаил […]


еТвининг

СОУ „Ѓорче Петров“ од Прилеп е едно од дваесет и четирите училишта во државата кое беше прогласено за еТвининг училиште за 2023-2024 година. Плакетата, втора по ред, е признание за успешно работење, вклученост, иновативност, размена на идеи и практики со училишта ширум Европа. еТвининг како дел од Европската платформа за училишно образование нуди широк спектар […]


Рабтилница за 3Д моден дизајн

Во организација на Текстилниот кластер , на иницијатива на неговиот Извршниот директор Наташа Сивевска и со реализација на тимот од Fashion-freelenser.mk (Јасмина Цанева–Лазовска, Јована Јорданова, Цветанка Гаревска) за учениците и наставниците од текстилно-кожарската струка при СОУ„Ѓорче Петров“ од Прилеп, се одржа дводневна работилница за 3Д моден дизајн. Она што можеа да го видат, слушнат и […]


Државно првенство во атлетика

На ден 15.6.2023 г. во Куманово на атлетскиот полигон „Соколана“ се одржа ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО ВО АТЛЕТИКА ЗА СРЕДНИТЕ УЧИЛИШТА од Република Македонија во машка и женска конкуренција, првенството беше одржано во соработка со ФУСМ и АСМ. Претставници од нашето училиште беа Јована Димитриоска од I-8 клас, во фрлање ѓуле освојуваќи ЧЕТВРТО МЕСТО во силна конкуренција. […]


Посета на ЈЗУ

Учениците од здравствена струка медицинска сестра и гинеколошко акушерска сестра под менторство на стручните наставници по практична настава на ден 27/04/2023 и 28/04/2023 ги реализираат следните активности Eдукативна посета на ЈЗУ Психијатриска болница -Демир Хисар  Eдукативна посета на одделот за микробиологија во ЈЗУ Центар за јавно здравје Прилеп  Учество на првиот симпозиум за медицински сестри […]


7 Април Светскиот ден на здравјето

Под мотото ЗДРАВЈЕ ЗА СИТЕ учениците од здравствената струка -медицинска сестра и гинеколошко акушерска сестра под менторство на професорите по практична настава…. во соработка со младинската организација и со поддршка од Директорката Жанета Видевска го одбележаа 7 Април Светскиот ден на здравјето со следните активности: -Мерење на крвен притисок, пулсиоксиметрија и гликемија -Делење на брошури […]


2 АПРИЛ – ПАТРОН ПРАЗНИК НА СОУ„ЃОРЧЕ ПЕТРОВ“ ПРИЛЕП

По повод патрониот празник на нашето училиште, на 31 март во 18ч., во Народниот театар „Војдан Чернодрински“ беше одржана Свечена академија. На настанот присуствуваа: Градоначалникот на Општина Прилеп г. Борче Јовчески, претставници на Локалната, советничката од БРО г-ѓа Оливера Тодороска, членовите на Училишниот одбор и Советот на родители на СОУ„Ѓорче Петров“, директорите на основните и […]


Литературен Конкурс

По повод патрониот празник на нашето училиште,  тимот на Ученик – правобранител организираше литературен конкурс на кој учествуваа повеќе ученици со свои литературни творби. Жири – комисијата се одлучи за следниве кандидати:       I место – Марија Мојсоска СОУ,,Ѓорче Петров” – ментор: Оливера Димитријоска; II место -Минела Шкријељ СОУ ,,Ѓорче Петров” – ментор: Оливера […]


First Aid

На 30 и 31.03.2023 г. СОУ„Ѓорче Петров“ како партнерско училиште во Еразмус проектот „First aid worldwide“ беше домаќин на четвртиот и завршен транснационален состанок. На состанокот учесниците направија анализа на спроведените проектни активности , ги презентираа досегашните дисеминации, дискутираа за крајниот производ од проектот-онлајн Прирачникот за прва помош. Гостите од Србија, Турција, Шпанија и Португалија […]


Еразмус проект „Cultural Animation as a key against elderly social isolation“

Проектот „Cultural Animation as a key against elderly social isolation“ заврши со последната мобилност во Бад Зегеберг, Германија. Мобилноста траеше од 26.03.2023 до 31.03.2023. Во претходната недела нашите ученици и професори имаа шанса да се запознаат со убавините и уметностите кои ги нуди оваа држава, заедно со други ученици и професори од Франција, Италија, Хрватска […]