Кире Костадиноски


Посета на конфекција ,,Васидора‘‘

Реализирана посета на конфекцијата ,,Васидора‘‘   Учениците од прва, втора, трета и четврта година од текстилно-кожарската струка при Соу Ѓорче Петров Прилеп, заедно со професорите по стручните текстилни предмети реализираа посета на конфекцијата ,,Васидора‘‘ од нашиот град.    Оваа конфекциска фабрика изработува модерна женска облека, во најголем дел за извоз, а дел и за потребите на својата продажна […]


Проект Practice Makes Professionals од програмата Еразмус +

Проект  Practice Makes Professionals од програмата  Еразмус +  на Европската комисија при Советот на Европа   Во периодот од 11.11.2017 до 19.11.2017 во Барселона, Шпанија, се одржа првата обука за наставници од проектот Practice Makes Professionals. Претставници од нашето училиште беа кординаторот на проектот  Билјана Рошкоска и проф. Благица Тренчевска, додека втората обука од истиот […]


Театарска вечер

Младинската организација и Дете праобранител на СОУ „Ѓорче Петров“ – Прилеп На 15 декември 2017г. во 20 часот Организира ревијална ТЕАТАРСКА ВЕЧЕР Со цел да се развие културно-уметничкиот живот кај младите луѓе како и негување на театарот во Прилеп, Училишната организација од СОУ „Ѓорче Петров“ – Прилеп, Драмската секција на СОУ„Ѓорче Петров“ Прилеп, со поддршка на […]


Одобрени три нови проекти од Еразмус + програмата

Одобрени три нови проекти од Еразмус + програмата Во рамките на Еразмус + програмата од Националната Агенција за Европски образовни програми и мобилност во полето на клучна акција 2 за училишно образование, СОУ Ѓорче Петров доби грантови за реализирање на три проекти во периодот од 2017 до 2019 година. Проектите вклучуваат стратешки партнерства со размена […]


Посета на Завод, Музеј и галерија – Битола

  На ден 22.05.2017г. учениците од текстилно – кожарската струка при СОУ Ѓорче Петров – Прилеп заедно со професорите по стручните текстилни предмети остварија посета на “НУ Завод,Музеј и Галерија”- Битола. Целта на посетата беше учениците визуелно да доловат дел од естетските вредности на народното творештво, народните носии и нивните карактеристични делови на облека: џамадан, џубе, ќостек,калци,опинци и […]


Spelling Bee во СОУ„Ѓорче Петров“ Прилеп

На 11.03 (минатата сабота) 2017година се одржа 7- миот по ред Општински натпревар во спелување “Spelling Bee” во Средното општинско училиште “Ѓорче Петров”- Прилеп, во меѓусебна организација на Мировниот Корпус и СОУ ”Ѓорче Петров”. На самиот натпревар учествуваа вкупно 107 ученици од Општината и околината. Оваа година волонтери од Мировниот корпус и дел од жирито […]


Конфекциските техничари во „Тритекс“

Соработката меѓу училиштето и стопанскиот сектор е континуиран процес кој се спроведува во СОУ,,Ѓорче Петров‘‘ од Прилеп. Сакајќи реалната работа да им стане поблиска на учениците, а теоретското знаење стварост, денес, професорите по стручни предмети од текстилно-кожарската струка заедно со сите ученици од профилот конфекциски техничар остварија посета на текстилната фирма „Тритекс трејд“. Производите од оваа […]


Ученици од СОУ,,Ѓорче Петров” на практична работа во Шпанија

Во среда, 08.02.2017 година ќе почне спроведувањето на втората мобилност од проектот ,,Professional VET cooperation development project‘‘. Деветнаесет ученици од СОУ„Ѓорче Петров“ од Прилеп, претставници на медицинската струка и профилите медицинска сестра и физиотерапевтски техничар имаат убава можност да престојуваат осумнаесет дена во Мадрид, Шпанија, заедно со координаторот на проектот, Билјана Рошкоска и професорите – […]


Успешна каратистка

Сања Цветкоска ученичка во СОУ Ѓорче Петров – Прилеп, не само што реди петки во дневникот туку и се збогатува со медали и пехари во категоријата кадетки. Со наследните гени на татко и’, изведува подвизи на татамите. На државниот натпревар во Скопје меѓу 14 натпреварувачи го освои 2 место каде што во финалето беше поразена […]


Втора награда за литературна творба за нашата ученичка Јуле

Втора награда за литературна творба за нашата ученичка Јуле Атанасовска   На Конкурсот објавен од НБРМ и Министерството за финансии на РМ, нашата ученичка Јуле Атанасовска од 3-2кл., под менторство на проф. Билјана Тинтоска, доби Втора награда за поетска творба на тема „Јас умеам да штедам“. Во петокот, на 25.11.2016г. во просториите на Министерството за […]