admin


Драмската секција „Слободно театарче“ на МТФ „Војдан Чернодрински“

Четворица членови на Драмската секција, координаторот и менторот беа дел од долгорочната едукативна програма одобрена од МОН и БРО за Работилници по театарска уметност, под покровителство на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ Прилеп и Здружението за театарска едукација и продукција „Театар за сите“ Скопје. Во Работилниците освен нас учествуваа и тимови од: СОУ Гимназија „Мирче […]


Моден настан „Креативен ден 2023“ во Битола

Ученичка Фатима Алиоска од текстилно – кожарска струка/ техничар за изработка на облека под менторство на проф. Јулијана Поповска и модната креаторка Мирјана Ванчева дизајнираа и изработија модна креација за познатат дама Андријана Дукоска, со која беа дел од модниот настан „Креативен ден 2023“ кој се одржа во Офицерскиот дом во Битола. „Креативен ден 2023“ […]


Cultural animation as a key against elderly social isolation

4.6.2023 година  Тимот кој го претставуваше СОУ,,Ѓорче Петров” тргна од Прилеп во 9:05 часот.  Во Славонски Брод  стигнавме во  17:00 часот и се сместивме во апартмани. 5.6.2023 година  Проектните активности во  средното стручно  училиште  ,,Матија Антун Рељковиќ”  од Славонски Брод почнаа  во 9:00 часот.  Беа присутни домаќините од Хрватска, двајца претставници од  Англија, тројца претставници […]


Hard skills, soft skills

Во периодот од 8-12.05.2023 г. нашето училиште СОУ,,Ѓорче Петров” беше домаќин на партнерските училишта од Белгија и Италија. Наставниците и учениците низ работилници, дискусии, посети на  културно-историски објекти во Прилеп и Охрид реализираа активности од еразмус проектот “Hard skills make you qualified for a job. Soft skills help you write a resume and to interview to […]


КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ПРВЕНЕЦ НА ГЕНЕРАЦИЈА

Според Законот за средно образование („Сл. весник на Р. Македонија“ бр.33/2010 33/2010, 116/2010, 156/2010, 18/2011, 42/2011, 51/2011, 6/2012, 100/2012, 24/2013, 41/2014, 116/2014, 135/2014, 10/2015, 98/2015, 145/2015 член 56 ) и член 44 од Статутот на средното општинско училиште „Ѓорче Петров“ –Прилеп,  (дел. бр.  01-206/1   од 10.08.2020 г.) се распишува Конкурс за избор на првенец на […]


Конкурс за упис 2023/2024

МОН го објави конкурсот за запишување ученици во СОУ Ѓорче Петров – Прилеп за учебната 2023/2024 година Наставата во СОУ Ѓорче Петров се изведува на македонски јазик и кирилско писмо. Во прва година ќе се запишат 322 ученици во 10 паралелки со настава на македонски јазик според наставни планови и програми за: Здравствена струка – […]


Провери го изворот пред да споделиш нешто

Во периодот од 6ти до 10ти февруари во Кавала, Грција се одржа четвртата мобилност од Еразмус+ проектот „Провери го изворот пред да споделиш нешто”. Покрај нашето училиште на средбата имаше претставници од училиштата партнери од Италија, Турција, Грција и Романија. Од нашето училиште на мобилноста учество зедоа две професорки и седум ученици, кои имаа можност […]


СТОП за кибер-насилство

На 07.02.2023 во просториите на нашето училиште се одржа презентација за Кибер-насилство. Александар Атанасовски – ученик од III-8 клас одржа презентација по претходно присуство на обука заедно со Михаил Ангелески од III-3 клас. Во текот на презентацијата учениците беа запознати со видовите на кибер насилство и силеџиство, и начините како да се спречат.


Витаминка донираше опрема за фармацевтската лабораторија

Нашето училиште за потребите на училишната лабораторија доби донација од Витаминка. Станува збор за нова и за користена но функционална лабораториска опрема на која што учениците ќе може да учат но и да изведуваат потребни експерименти соодветно наставниот план. „Донацијата се состои од: микроскоп и аналитичка вага, различни лабораториски садови, реагенси за изведување на лабораториски […]


ДРАМСКА ВЕЧЕР НА „СЛОБОДНО ТЕАТАРЧЕ“

– Драмска секција на СОУ„Ѓорче Петров“ Прилеп На нашата традиционална Драмска вечер одржана на 12.12.2022г. во салата на Народниот театар „Војдан Чернодрински“  публиката имаше можност да се соочи со ситуација која е еднакво актуелна, колку што е и древна, откако постои светот и векот. Насловот ,,Грабители” се однесува на човечката ненаситност во сите слоеви на […]