Monthly archives: November 2015


Посета на фабриката за лекови “АЛКАЛОИД” во Скопје

На ден 20.11.2015 год. учениците од четврта година, од образовниот профил фармацевтско- лабораториски техничар од  СОУ” Ѓорче Петров “– Прилеп, под раководство на стручните наставници Венера Николова Мишачковска, Наташа Најдоска и Митко Талески, извршија посета на фабриката за лекови АЛКАЛОИД  во Скопје. Имено, целта на посетата беше учениците да може да се запознаат со тоа […]


Директорот во работна посета на Романија

Во Романија поточно во градот Сату Маре, преку националната агенција за европски образовни програми и мобилност и програмата Erazmus + од училиштето СОУ „Ѓорче Петров“-Прилеп, на практично усовршување се ангажирани 20 ученици и две професорки. Активноста со наслов “Through practice to better skills” комплетно е финансирана од страна на националната агенција за европски програми и […]


Конкурс за литературна творба

Младинската организација на СОУ„Ѓорче Петров“ Прилеп и Дете – правобранител на СОУ„Ѓорче Петров“ Прилеп Ул.„Октомвриска“ бб  7500 Прилеп тел.048 426 772  Факс: 048 423 506 По повод 1 Декември – Ден на борба против сидата распишува К  О  Н  К  У  Р  С за најдобра ЛИТЕРАТУРНА ТВОРБА Творбите на учесниците треба да се доставуваат до СОУ „Ѓорче […]


Одбележан “Светскиот ден на науката”

На ден 10.11.2015 год, во Народната канцеларија на Претседателот на државата г-дин Ѓорѓе Иванов во Скопје беше одбележан ,,СВЕТСКИОТ ДЕН НА НАУКАТА’’ под организација на Сојузот на здруженијата на техничка култура на Младите техничари и природници од Република Македонија. На овај настан беа поканети ученикот Дино Јорданоски и неговиот ментор Елизбета Мицкоска – професор по […]


ACES повторно кај нас

И оваа година, проектот на СОУ „Ѓорче Петров“ е награден од страна на АЦЕС-Академијата за централноевропски училишта – една од најголемите мрежи во Централна и Југоисточна Европа. Нејзина основна цел е промовирање дијалог и прекугранична соработка на младите луѓе и училиштата, а е основана од ERSTE фондацијата и координирана од Interculturalles Zentrum во соработка со VČELÍ DOM. Проектот е поддржан […]


Одбележан светскиот ден на дијабетесот

По повод 14 Ноември – светскиот ден на дијабетот  учениците од трета година  од здравствената струка – медицинска сестра практичната настава на 13 .11 .2015 год ја изведоа во клубот на пензионери каде под менторство на своите стручни наставници ги реализираа следните активности : – предавање на тема :,, Дијабет ,,  чија цел беше  подигање […]


СОУ„Ѓорче Петров“ во посета на Домот за стари и изнемоштени лица „Киро Крстески – Платник“

По повод Неделата за грижа за страрите и изнемоштени лица, нашето училиште, традиционално го посети Домот. Членовите на Драмската секција под менторство на проф. Билјана Тинтоска изведоа една ведра престава и измамија насмевки на лицата на питомците на Домот. Нашите ученици се претставија и со музички точки.Учениците од 3-2 клас под менторство на инструкторките Ленче […]


Дваесет ученици од СОУ,,Ѓорче Петров“ на едномесечна обука и пракса во Романија

Дваесет ученици од Средното општинско училиште ,,Ѓорче Петров“, заедно со две професорки, во периодот од 14 ноември до 14 декември оваа година ќе имаат можност да следат обука и да бидат вклучени во работа во реномирана конфекциска фирма во градот Сату Маре, Република Романија . Проектот ,,Низ пракса – до подобри вештини‘‘ има за цел […]


Патрониот празник на СОУ„Ѓорче Петров“

По повод патрониот празник на СОУ„Ѓорче Петров“ Прилеп, на ден 30.10.2015г. во просториите на Народниот театар „Војдан Чернодрински“ се одржа Свечена академија и пригодна програма, на која нашите ученици ги претставија својите умешности и креативност, под будното менторство на своите професори. Еве дел од таа атмосфера, доловена преку фотографиите.