Frosina Jovanoska


Докомплетирана Училишната младинска организација и Советот на младинската организација

На денешниот Состанок со претседателите и со нивните заменици на класовите во нашето училиште, беше докомплетирана Училишната младинска организација и Советот на младинската организација. Целата процедура се врши според потпишаниот меморандум за соработка со НВО ИНФО СЕГА, чиј Прирачник е внесен во Годишната програма на училиштето. Според тоа, Претседателот Ева Андоноска и Заменик претседателот Миљаим […]


Учениците од геолошко-рударската струка во посета на рудникот “Бучим” – Радовиш

Согласно со програмата за практична настава за геолошко-рударската струка, беше реализирана посета на рудникот за бакар и злато „Бучим”, кој се наоѓа во близина на Радовиш. Главни рудни метали во наоѓалиштето „Бучим” се бакарот, златото и среброто. Наоѓалиштето „Бучим” припаѓа на порфирските наоѓалишта.             При посетата учениците се запознаа со системот на експлоатација на бакарната […]


“Недела за грижа на стари лица”

Традиционална посета за Светската недела на грижа за старите лица По повод Неделата на грижа за старите лица – учениците од III (трета) 2 клас – здравствена струка, медицинска сестра, Драмската секција на СОУ„Ѓорче Петров“ Прилеп, под менторство на проф. Билјана Тинтоска и нашиот музички бенд со членовите: Александар, Теодора, Марија, Стефана и Неире, како […]


digitalschool.mk – завршен настан

Во петокот 11.11.2016 во просториите на Градската Библиотека Борка Талески во Прилеп се одржа завршниот настан од проектот „Подобрување на професионалните компетенции на наставниците и постигањата на учениците во стручните училишта преку воведување на нов концепт на дигитално учење и поучување“ попознат како digitalschool.mk. На успешните учесници во проектот им беа доделени сертификати. Пред присутните […]


Младинска организација

На 29.09.2016г., училишниот тим кој работи во рамките на проектот „Правата на детето“, во соработка со НВО СЕГА избра Дете – правобранител, а тоа е Тамара Тодороска од 3-2кл., како и Заменик Дете – правобранител, Ева Димеска од 2-1кл. Изборот следеше после објавата за конкурсот, истакната во просториите на училиштето и апликациите на повеќе ученици. […]


Патрон празник

По повод 02.10.2016г., патрониот празник на СОУ„Ѓорче Петров“, на ден 03.10.2016г. во Народниот театар „Војдан Чернодрински“ беше одржана Свечена академија, на која освен наставниот кадар, родителите и учениците, присуствуваа и Градоначалникот на општина Прилеп, г-нот Марјан Ристески, Советникот за образование од МОН за Прилеп, г-нот Марјан Матракоски, како и директори на повеќе средни и основни […]


Драмската секција на СОУ,,Ѓорче Петров” Прилеп, по вторпат ПРВО МЕСТО

На Конкурсот објавен по повод 9 Мај – Денот на Европа, од страна на ЕДРМ, на тема ,,ЕУ во желбите на младите: повратен билет или поинаку”, екипата на Драмската секција од нашето училиште составена од учениците: Ангела Јагуриноска, Антониј Колески, Константин Василески, Круме Талески, Мики Петрески, Магдалена Димоска,  Фросина Јованоска и Теодора Трајкоска, под менторство […]


Награди на конкурс од Здружението на литературните творци

На традиционалниот литературен конкурс што секоја година се организира од страна на Здружението на литературни творци – Прилеп, нашите ученички, под менторство на проф. Билјана Тинтоска,  повторно постигнаа висок успех со своите литературни творби. Имено, Јуле Атанасовска од 2-2 клас го освои Првото место во категоријата Најдобра песна. А Мартина Соколоска од 2-1 клас го […]


Драмската секција за проектот „Безбедни училишта“

Драмската секција на СОУ„Ѓорче Петров“ Прилеп, по иницијатива на педагогот на училиштето Снежана Милошеска, подготви комична драмска претстава со вметнување филмски инсерти специјално снимани за потребите на претставата. Имено, идејата беше на еден симпатичен начин, преку извонредната изведба на нашите ученици – членови на Драмската секција, да се потврди корисноста од поставените камери во училишниот […]