Frosina Jovanoska


Директорот во работна посета на Романија

Во Романија поточно во градот Сату Маре, преку националната агенција за европски образовни програми и мобилност и програмата Erazmus + од училиштето СОУ „Ѓорче Петров“-Прилеп, на практично усовршување се ангажирани 20 ученици и две професорки. Активноста со наслов “Through practice to better skills” комплетно е финансирана од страна на националната агенција за европски програми и […]


Одбележан “Светскиот ден на науката”

На ден 10.11.2015 год, во Народната канцеларија на Претседателот на државата г-дин Ѓорѓе Иванов во Скопје беше одбележан ,,СВЕТСКИОТ ДЕН НА НАУКАТА’’ под организација на Сојузот на здруженијата на техничка култура на Младите техничари и природници од Република Македонија. На овај настан беа поканети ученикот Дино Јорданоски и неговиот ментор Елизбета Мицкоска – професор по […]


СОУ„Ѓорче Петров“ во посета на Домот за стари и изнемоштени лица „Киро Крстески – Платник“

По повод Неделата за грижа за страрите и изнемоштени лица, нашето училиште, традиционално го посети Домот. Членовите на Драмската секција под менторство на проф. Билјана Тинтоска изведоа една ведра престава и измамија насмевки на лицата на питомците на Домот. Нашите ученици се претставија и со музички точки.Учениците од 3-2 клас под менторство на инструкторките Ленче […]


Дваесет ученици од СОУ,,Ѓорче Петров“ на едномесечна обука и пракса во Романија

Дваесет ученици од Средното општинско училиште ,,Ѓорче Петров“, заедно со две професорки, во периодот од 14 ноември до 14 декември оваа година ќе имаат можност да следат обука и да бидат вклучени во работа во реномирана конфекциска фирма во градот Сату Маре, Република Романија . Проектот ,,Низ пракса – до подобри вештини‘‘ има за цел […]


Конкурс и формулар за апликација за проект “Тhrough practice to better skills”

За реализирање на проектот “Тhrough practice to better skills” – ,,Низ пракса до подобри вештини, кој е финансиски поддржан и спроведуван во рамките на Програмата Еразмус+ на Европската Унија, СОУ ,,Ѓорче Петров‘‘ објавува конкурс за ученици – учесници во проектот. Конкурс за аплицирање Формулар за аплицирање


Стручна екскурзија на учениците конфекционери

Група ученици од текстилно-кожарската струката од нашето училиште СОУ ,,Ѓорче Петров‘‘, заедно со нивните професори Весна Смугреска и Здравка Најдоска, остварија еднодневна екскурзија од научно – образовен и рекреативен карактер до Струга. Во склоп на активностите го посетија СОУ ,,Нико Нестор‘‘-Струга, каде што покрај другите струки долги години постои и текстилно-кожарската. Учениците имаа можност да ги […]


За престојот на учениците под СОУ„Ѓорче Петров“ Прилеп во Мадрид

Успешно заврши обуката во Мадрид за 9 ученици од СОУ „Ѓорче Петров“ од здравствената струка-профил медицинска сестра.Учениците беа дел од Програмата („The care and knowledge alliance“) овозможена од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност и Програмата Еразмус плус. Имено, тие на 13.04.2015г. отпатуваа за Мадрид, за да учествуваат во Проектот „Грижа и знаење“. […]


Прво место – Народна техника

На 51-от Државен натпревар за млади истражувачи кој се одржа на 25.04.2015 во Неготино, ученикот Мартин Ристов под менторство на професорката Весела Здравеска од нашето училиште освои прво место во категоријата Агротехника. Тема на изработка од ученикот: Исхрана за дијабетичари – Стевиа – природен диетален засладувач.


Креирање на ефективни можности за вработување

На 24-04-2015г. се одржа јавна дискусија на тема ,,Креирање на ефективни можности за вработување,, организирана од Н.В.О. – ,,СЕГА,, од Прилеп, на којашто активно учество зедоа и професорките по Бизнис  од СОУ,,Ѓорче Петров,, – Христина П.Димеска и Благица Тренчевска.  На дебатата присутна беше директорката на АВРМ – Прилеп, претставник од локалната самоуправа на град Прилеп, […]


“Песталоци” во посета на нашето училиште

По успешно завршената интеркултурна размена на десет ученици од нашето училиште во Швајцарија, посетата ни беше возвратена од страна на дваесетчлена делегација на претставници од Детското село „Песталоци“ во Троген, Швајцарија. Тие беа пречекани во просториите на училишната библиотека од страна на директорот на училиштето Дејан Димоски. На средбата беа присутни: педагогот Снежана Милошеска и […]