Monthly archives: October 2016


ETF и digitalschool.mk

Во средата 19.10.2016 во посета на нашето училиште беше г-дин. Julian Stanley од Европската Фондација за обуки (ETF). Посетата е поврзана со проектот digitalschool.mk кој веќе се имплементира од почетокот на оваа учебна година со учениците. Ние веќе пишувавме за овој проект. Наставниците претходно беа обучени за користење на нови дигитални вештини кои им помагаат […]


Во спомен на Тоше

МЛАДИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СОУ„ЃОРЧЕ ПЕТРОВ“ ВО СПОМЕН НА НАШИОТ АНГЕЛ – ТОШЕ Добра вечер! Овој настан е организиран со цел да му оддадеме почит и да се потсетиме на нашиот Тоше. Сите ние израснавме со неговите песни, секоја негова песна си има свое место во нашите сеќавања, секоја негова песна не потсетува на некој настан […]


Луда куќа

Специјално за свечената академија по повод патрониот празник на нашето училиште,  Драмската секција ја подготви интересната комична претстава, насловена како ,,Луда куќа”. Сценариото го напиша нашиот почесен член Филип Стојаноски, кој играше и една од главните улоги. Останатите улоги ги толкуваат: Антониј Колески, Константин Василески, Ангела Јагуриноска, Фросина Јованоска,  Теодора Трајкоска, Марија Шијакоска, Валерија Чавлеска,  […]


Во Европа и назад

Не може да се замисли патрониот празник на нашето училиште без несебичниот ентузијазам на нејзините членови – и овие актуелните, но и оние кои не не забораваат. А тоа се нашите почесни членови: Филип Стојаноски и Магдалена Димоска. Да се потсетиме дека оваа куса комична драмска претстава, под наслов ,,Во Европа и назад” ги освои […]


Младинска организација

На 29.09.2016г., училишниот тим кој работи во рамките на проектот „Правата на детето“, во соработка со НВО СЕГА избра Дете – правобранител, а тоа е Тамара Тодороска од 3-2кл., како и Заменик Дете – правобранител, Ева Димеска од 2-1кл. Изборот следеше после објавата за конкурсот, истакната во просториите на училиштето и апликациите на повеќе ученици. […]


Подготовки за Португалија

Деветнаесет ученици од струката лични услуги- козметичари и фризери, кои беа избрани на објавениот конкурс, заедно со три професорки-ментори ќе бидат претставници на средното стручно општинско училиште ,,Ѓорче Петров‘‘ од Прилеп, во Брага, Португалија. Во рамките на припремите за проектот Professional VET cooperation development project , поддржан од програмата Еразмус + и Националната агенција за […]


Патрон празник

По повод 02.10.2016г., патрониот празник на СОУ„Ѓорче Петров“, на ден 03.10.2016г. во Народниот театар „Војдан Чернодрински“ беше одржана Свечена академија, на која освен наставниот кадар, родителите и учениците, присуствуваа и Градоначалникот на општина Прилеп, г-нот Марјан Ристески, Советникот за образование од МОН за Прилеп, г-нот Марјан Матракоски, како и директори на повеќе средни и основни […]