Trash fashion 2024


По повод светскиот ден за на животната средина ,5 јуни во нашето училиште СОУ„Ѓорче Петров“ Прилеп се организираше модна ревија од креации изработени со реупотреба на стара облека и текстилни производи .
Оваа година фокусот беше ставен на џинсот, облека која е омилена кај различни популациски и возрасни групи.
Креациите и модните додатоци ги изработија вредните раце на учениците од нашето училиште кои редизајнираа, реупотребуваа и апциклираа фармерки, тесас јакни … и комбинирајќи ги со други материјали им ,,влеаа” нов живот.
Овој настан го организираме за да ја поттикнеме еколошката свест , одрживото живеење и општествената одговорност кај учениците низ креативност, тимска работа, едукација , истражување, забава, другарување.
Мотиви од хипи стилот беа вметнати во креациите, а слоганот на ,,Траш Фешн 2024” е да има мир и слога низ целиот свет.
Реализациајта на настанот беше помогната од до директорката на СОУ,,Ѓорче Петров”, Жанета Видевска, донаторитe на наградите за креациите : ,,Тритекс”, маркет Стибера, пицерија ,,Ла Стрaда”, пицерија ,,Леоне” , ,,Дуки Дасо”. слаткарница ,,Дизниленд Трејд. Благодарност и до конфекција ,,Кули”, конфекција ,,Жалфија” , креативните тимови од ученици, како и до сите присутни гости модната ревија ,,Траш Фешн 2024”.
1 место : Тим составен од модел: Јана Чергоска и креатори Андреј Бошески, Даниел Главчев и Лејла Башевиќ,
2 место :Тим од :креатор и модел Доротеа Илиеска
3 место: модел: Јана Пирганоска, креатори Елена Бошеска и Фросина Стојческа.
Освен главните три, беа доделени и уште неколку специјални награди кои заслужено ги добија Теодора Јошеска, Кристина Трајковска, Анастасија Јандеска, Теодора Деркоска, Андреа Костадиноска, Фиона Зајкоска, Евгенија Ѓорѓиоска , Сара Карафилоска, Стефанија Стаменкоска , Тамара Трајаноска , сите ученички од текстилно-кожарската струка.
Ментори на тимовите се професорките по ликовна уметност: Марта Макеска и Емилија Димоска како и професорките од текстилно-кожарската струка Здравка Најдоска и Наташа Мирческа. Во уредувањето на фризурите на нашите учесници учествуваше професорката по пракса на профилот фризери Стојне Христоска и ученици од овој профил.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.