admin


Пракса во Мадрид – апликација

Во рамките на втората мобилност од проектот Professional VET cooperation development project финансиран од програмата Еразмус + и Националната агенција за Европски образовни програми и мобилност, деветнаесет ученици од здравствената струка од профилите медицинска сестра и физиотерапевтски техничар ќе имаат можност да реализираат практична обука во Мардид , Шпанија за време од 18 дена. Формуларите […]

nurse-1

img_0016

ETF и digitalschool.mk

Во средата 19.10.2016 во посета на нашето училиште беше г-дин. Julian Stanley од Европската Фондација за обуки (ETF). Посетата е поврзана со проектот digitalschool.mk кој веќе се имплементира од почетокот на оваа учебна година со учениците. Ние веќе пишувавме за овој проект. Наставниците претходно беа обучени за користење на нови дигитални вештини кои им помагаат […]


Во спомен на Тоше

МЛАДИНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СОУ„ЃОРЧЕ ПЕТРОВ“ ВО СПОМЕН НА НАШИОТ АНГЕЛ – ТОШЕ Добра вечер! Овој настан е организиран со цел да му оддадеме почит и да се потсетиме на нашиот Тоше. Сите ние израснавме со неговите песни, секоја негова песна си има свое место во нашите сеќавања, секоја негова песна не потсетува на некој настан […]

za-tose

76

Луда куќа

Специјално за свечената академија по повод патрониот празник на нашето училиште,  Драмската секција ја подготви интересната комична претстава, насловена како ,,Луда куќа”. Сценариото го напиша нашиот почесен член Филип Стојаноски, кој играше и една од главните улоги. Останатите улоги ги толкуваат: Антониј Колески, Константин Василески, Ангела Јагуриноска, Фросина Јованоска,  Теодора Трајкоска, Марија Шијакоска, Валерија Чавлеска,  […]


Во Европа и назад

Не може да се замисли патрониот празник на нашето училиште без несебичниот ентузијазам на нејзините членови – и овие актуелните, но и оние кои не не забораваат. А тоа се нашите почесни членови: Филип Стојаноски и Магдалена Димоска. Да се потсетиме дека оваа куса комична драмска претстава, под наслов ,,Во Европа и назад” ги освои […]

19

port6

Подготовки за Португалија

Деветнаесет ученици од струката лични услуги- козметичари и фризери, кои беа избрани на објавениот конкурс, заедно со три професорки-ментори ќе бидат претставници на средното стручно општинско училиште ,,Ѓорче Петров‘‘ од Прилеп, во Брага, Португалија. Во рамките на припремите за проектот Professional VET cooperation development project , поддржан од програмата Еразмус + и Националната агенција за […]


EMPLOVET

ЕМПЛОВЕТ – Вештини за вработување и работно место за ученици во стручно образование е проект кој е финнсиран од страна на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во рамките на клучна акција 2 – стратешки партнерства во стручно образование. Во проектот се вклучени партнери од  7европски земји (Mакедонија, Романија, Англија, Германија, Турција, Белгија, […]

14114091_1255503034493973_1893634485_o

na2

Конкурс за пракса во Португалија

Известување По добиениот грант од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност,СОУ „Ѓорче Петров“-Прилеп ги известува учениците дека ќе следат конкурси за аплицирање од струките: Здравствена и лични услуги. Учениците од струката лични услуги со профилите Козметички техничар и Фризер, ќе имаат можност да конкурираат за проект кој ќе се реализира во Португалија во […]


Младинска размена “Sending Hope”

Искуства и впечатоци од  Младинската размена „Испраќање надеж“  (Youth Exchange “Sending Hope” II )   Во периодот од 11.06-19.06.2016 год, во хотелот Солферино – Струга се одржа семинар, организиран од Невладината организација „Јасна Иднина“, кофинансиран од Erasmus + преку Националната агенција на Република Македонија. Семинарот вклучуваше 25 учесници од 5 држави: Македонија, Словенија, Хрватска, Бугарија и […]

s8

11224494_10153481606686520_3292231973186796291_o (1)

Еразмус +

Во рамките на Еразмус + програмата од Националната Агенција за Европски образовни програми и мобилност во полето на клучна акција 1 за училишно образование, којашто подразбира учење преку индивидуални мобилности, се реализираше проектот “Иновативни наставници – мотивирани ученици”. СОУ Ѓорче Петров, Прилеп доби грант за реализирање на четири мобилности на три различни обуки и тоа: […]